Mustafa Çelik
Vergi Danışmanı
20 Temmuz 2024

Sirküler No: 1068

Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde konut olarak kullanan taşınmazlar, emlak vergisi açısından kısıtlanmış sayılamaz.

Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Kararı ile;

Bölge idare Mahkemesi kararları arasındaki aykırılığın, Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde konut olarak kullanan ve taşınmaz kültür varlığı olduğu yönünde taraflar arasında ihtilaf bulunmayan taşınmazlar hakkında 1319 sayılı Emlak Vergisi kanununun 30 uncu maddesi ve anılan maddenin verdiği yetkiye istinaden çıkartılan Tasarrufu Kısıtlanan Bina Arsa Ve Arazi Hakkında Yönetmeliğin ikinci maddesi kapsamında tasarrufunun kısıtlanmış sayılmaması gerektiği yönünde giderilmesine karar verilmiştir

Karar için tıklayınız.

Prozon Bordro ve Özlük Yazılımı

Proventus’un teknoloji şirketi olan Prozon’un geliştirdiği Bordo ve Özlük Yazılımı yayında!
Bordro süreçlerinizi devrim niteliğinde değiştirmek üzere tasarlandı…

İşbaşı Eğitim Programı

İşbaşı Eğitim Programı, Türkiye İş Kurumu tarafından; işsiz personelin mesleki deneyim kazanması, mesleki uygulamaları öğrenmesi ve çalışma ortamına uyum sağlaması amacıyla düzenlenmektedir. İmalat ve bilişim sektörlerinde maksimum 6 ay, hizmet sektöründe ise maksimum 3 ay süre ile düzenlenebilen programlardan aynı anda farklı meslek kodları için birden fazla program düzenlenebilir. Bu süre boyunca personel İŞKUR tarafından istihdam edilir. Maaşı ve sağlık sigortası İŞKUR tarafından ödenir. Program süresi sonunda kursiyerlerin en az yarısının istihdam edilmesi gerekmektedir. Programı tamamlayan kursiyerlerin istihdam edilmesi durumunda, 6645 sayılı kanun kapsamında, 42 aya kadar (imalat ve bilişim sektörlerinde 42 ay, hizmet sektöründe 30 ay) %15,5’luk SGK İşveren Hissesi desteği de sağlanmaktadır. Buna ek olarak, personel program süresince 3 ay işsiz sayılacağı için, yeni çıkan 7103 sayılı teşviğe de uygun duruma gelmektedir ve işverene 6645’ten daha da avantajlı bir fayda sağlamaktadır.

Kimler faydalanabilir?

  • 15 yaşından büyük ve son 1 aydır işsiz olanlar

  • Son 3 ay içinde ilgili şirkette çalışmamış olanlar

  • Emekli olmayanlar

  • İşverenin birinci ve ikinci derece yakını olmayanlar

Kaç kişi faydalanabilir?

Bir program döneminde, il bazında toplam çalışan sayısının %30’una kadar kursiyer kontenjanı verilebilir. Ancak bu sayı %10 ile başlatılmakta, programın başarısına göre, İŞKUR İl Müdürlüğü’nün inisiyatifinde %30’a kadar çıkabilmektedir. Proventus olarak, şu ana kadar, tüm müşterilerimizde doğrudan %30 kontenjan ile programa başladık!

  • Çalışan sayınızın %30’una kadar kontenjan sağlanmaktadır. Mevcuttaki kursiyer sayınız %30’un altına düştüğünde ya da mevcuttaki İşbaşı Eğitim Programları sonlandığında, boşalan kontenjan için yeni programlar düzenlenebilir.

  • Aynı dönemde birden fazla program başlatılabilmektedir. Bu da her kursiyerin programdan maksimum süre ile faydalanmasını sağlar.

  • Programdan faydalanan kursiyerlerin %50’sinin, program süresi kadar istihdam edilmesi zorunludur. Ancak herhangi bir nedenden dolayı bu koşul sağlanamazsa bile, normal işe aldığınız personellerinizi İŞKUR kaydı yaparak, bu koşulu da tamamlayabiliyoruz.

Ne kadar tasarruf sağlanır?

İşe İlk Adım Projesi'nin detayları için tıklayınız...

İşe İlk Adım Projesi

Cumhurbaşkanlığı’nın 100 Günlük İcraat Programı kapsamında yer alan “İşe İlk Adım Projesi” sayesinde, yüksekokul veya fakültelerden mezun olan 18-29 yaş aralığındaki gençler işbaşı eğitim programlarına dahil edilerek mesleki deneyim ve tecrübe kazanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, İşbaşı Eğitim Programını tamamlayan kursiyelerin 6 aya kadar olan zorunlu istihdam sürecinde, net asgari ücretin %50’si, zorunlu istihdam süresinin bitiminden sonraki 12 ayda da net asgari ücretin %25’i aylık bazda işverene ödenir. İşbaşı Eğitim Programı’nı tamamlayan personeller 7103 teşviğine de uygun duruma geldiği ve bu sayede de SGK ve vergi teşviklerinden de yararlanacağı için, 7103 teşviklerine İşe İlk Adım Projesi de eklenince işverenlere ciddi bir tasarruf imkanı sağlanır.

İşe İlk Adım Projesi'nin detayları için tıklayınız...

Avantajları nelerdir?

  • MALİYET AVANTAJI

    Programdan faydalan her bir personel için 3 aylık program süresince aylık 3006,12 TL tasarruf imkanı sağlar. Personelin 6 aya varan maaşı ve sağlık sigortası İŞKUR tarafından ödenir.

  • VERGİ İNDİRİMİ

    İşveren tarafından verilen ek ödemeler (yol, yemek, maaş farkı vs.) SGK priminden muaftır. Ek ödemelerin 1279,20 TL’ye kadar olan kısmı da gelir vergisinden muaftır.

  • SGK İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ

    6645 sayılı kanun kapsamında, kurs süresini tamamlamış kursiyerlerden şirketin kadrosunda çalışmaya devam eden personeller için, üretim sektöründe 42 ay, hizmet sektöründe de 30 ay boyunca %15,5’luk SGK İşveren Hissesi teşviği verilir. Personeller 3 ay işsiz sayılacağı için, aynı zamanda 7103 sayılı kanun kapsamındaki teşviğe de uygundur.

  • İŞKUR SERTİFİKASI

    Programı başarı ile tamamlayan personellere İŞKUR tarafından sertifika verilir. Çalışanlarınızın sertifikalılık oranını arttırmış olursunuz.

Dezavantajları ve çözüm önerileri…

  • EMEKLİLİK PRİMİ

    İŞKUR; kursiyerlerin sağlık primini öder, ancak emeklilik primini ödemez. Yani 3 aylık bu süre, çalışanın emekliliği için değerlendirilmez. Emeklilik yaşı 60 yaşının üzerine çıktığı için, bu konu personel adayları için sorun teşkil etmez. Ancak, özellikle personel bulma konusunda sıkıntı yaşayan şirketler, personelin emeklilik primini, dışarıdan yatırması için ek ödeme olarak personele ödemektedirler. Bu da personel bulma sürecini kolaylaştırmaktadır. Turnover’ın yüksek olduğu müşterilerimizde ise, program süresince değil, istihdam yükümlülüğünün sona erdiği tarihte 1 maaş ikramiye taahhüdünde bulunmaktadırlar. Bu da, hem personelin zor bulunduğu bölgelerde personelin işi kabul etmesini kolaylaştırmakta, hem de %50 istihdam yükümlülüğünün sağlanmasına katkı sağlamaktadır.

  • FAZLA MESAİ

    İşbaşı Eğitim Programı ile istihdam edilen personellere fazla mesai yaptırılamamaktadır. Bu kapsamda da, uygulama esnasında çözüm önerilerimiz (fazla mesai yerine off vermek vb.)bulunmaktadır.

Proventus’un hizmetleri nelerdir?

İŞKUR kayıtları

Şirketin tüm personellerinin İŞKUR kayıtları Proventus tarafından yapılır.

İŞKUR sözleşmeleri

Şirket, kursiyer ve İŞKUR arasındaki sözleşmeler tarafımızca hazırlanır.

Kursiyer kimlik kartları

Kursiyer kimlik kartları, tarafımızca hazırlanır.

İmza föyleri

İmza föyleri, tüm işyerlerinden tarafımızca toplanır.

Puantajlar

Puantajlar, tüm kursiyerler için tarafımızca hazırlanır. Yapılan ek ödemeler vs. hepsi kontrolümüzdedir.

Denetim

İstihdam yükümlülüğü ve diğer konular tarafımızca takip edilir.

Tüm süreçler Proventus'un takibinde!

Proventus çalışanı, deneyimli insan kaynakları uzmanları müşteri şirketin bünyesinde İşbaşı Eğitim Programı Danışmanı olarak çalışır. Personellerimiz, müşterimizin şirket kurallarına ve prosedürlerine uymak zorundadır. Şirket sadece normal işe alım sürecine devam eder. Personelin uygunluk sorgulamasından İŞKUR kaydına kadar tüm süreçler bizim takibimizdedir.

Mahmut Akman
İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı
14 Ekim 2019

Sirküler No: 50

  1. Kayıt dışı işçi çalıştırılmamalıdır. Kayıt dışı işçi, çalıştığı halde SGK bildiriminin hiç yapılmaması ve/veya çalışmadığı halde SGK bildiriminin yapılmasıdır. Çalıştığı halde SGK bildiriminin yapılmaması durumunda, hem İş Kanunu hem Sosyal Güvenlik Kanunu hem de İş Güvenliği Kanunu açısından işverenlere yüklü miktarlarla idari para cezası uygulanır, iş kazası halinde yapılan tüm masraflar işverenlerden tahsil edilir, SGK tarafından bağlanacak gelir (maaş) işverenlere rücu edilir, sigorta primleri gecikme cezası ve zammı ile birlikte tahsil edilir, prim teşvikleri geçici bir süre iptal edilir, işverenlerin defter ve belgeleri denetim elemanları tarafından incelemeye alınır. Çalışmadığı halde SGK bildiriminin yapılması durumunda da yukarıda yer alan müeyyidelerin yanında savcılığa da suç duyurusunda bulunulur.
  2. İşe alınacak personelin işe giriş bildirgesi işe başlamadan en az 1 gün önce SGK’ ye verilmelidir. İşe alınacak personel deneme süresinde olsa dahi sigortalı çalıştırılmak zorundadır. Aksi halde, işverenlere idari para cezası uygulanır. İşten çıkarılan personelin işten ayrılış bildirgesi 10 gün içinde SGK’ ye verilmeli, aksi halde idari para cezası uygulanır. Sigortalının işten ayrılma nedeni ne ise gerçeğe uygun bir şekilde işten ayrılma kodu yazılmalı, aksi halde personelin gereksiz bir şekilde işsizlik ödeneğinden yararlanmasının tespiti durumunda söz konusu işsizlik ödeneği işverenlerden tahsil edilir, resmi belgede sahtecilik yapıldığı gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunulur.
  3. İşveren tarafından kararlaştırılan ücretin işçiye tam ve zamanında ödenmesi gerekir. Bu ücretin de prime esas kazanç tutarının hesap edilerek SGK’ ye bildirimi zorunludur. Ücretin tam ve zamanında ödenmemesi işçi için iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkı tanır. Bu durumda işçiye kıdem tazminatı ödenmesi zorunludur. Gerçek ücretin SGK’ ye bildirilmemesi halinde ise işverenlere yüklü miktarlarla idari para cezası, prim ve prime ilişkin gecikme cezası ile zammı uygulanır.
  4. İşveren çalıştırdığı işçisinin gerçek ücretini ödemeli ve çalıştırması gereken işçiyi çalıştırmalıdır. Sektör denetimlerinde işçiye ödenecek gerçek ücret ve çalıştırılması gereken işçi sayısı önemlidir. Şöyle ki, bir mühendislik bürosunda mühendisin maaşı ile yemek işini yapanın veya şoförlük yapanın maaşı aynı olmamalıdır. Bu hayatın olağan akışına aykırılık teşkil eder. Bu durumda yapılan denetimde tüm çalışanların ücretleri denetim elemanları tarafından tespiti yoluna gidilir. Denetimde, işverenlere idari para cezaları uygulanır ve primler tahsil edilir. İşverenler işyerinde çalıştırması gerektiği sayıda işçi çalıştırmalıdır. Örneğin; bir lokanta işyerinde 50 masanın olduğu, 1 tavuk döner, 1 et döner, 1 ızgara hizmetinin olduğu varsayıldığında; bu işyerinde en azından tavuk döner için 1 işçi, et döner için 1 işçi, ızgara için 1 işçi, 50 masa için 5 işçi, kasa için 1 işçi, bulaşık için 1 işçi, temizlik için 1 işçi, vale için 1 işçi çalıştırılmalıdır. Aksi halde, kayıt dışı çalışma olduğu kabul edilerek asgari işçilik değerlendirilmesine gidilir. Sonucunda işverenlere idari para cezası uygulanır, primler gecikme cezası ile tahsil edilir, prim teşvikleri geçici bir süre iptal edilir.
  5. İşverenler çalışanları ile ilgili tüm bildirimleri, uyarıları, görevlendirmeleri yazılı olarak yapmalıdır. Aksi halde, gerek denetimlerde gerekse arabulucuda gerekse de iş mahkemelerinde işverenlerin durumu ispatlamaları mümkün olmaz. İşveren lehine sonuçlanması gerekirken aleyhine bir sonuç ortaya çıkar.
  6. Özlük dosyalarının düzenlenmesine özen gösterilmelidir. Şöyle ki, işçinin işe başlamadan önceki süreçten işe başladığı an ve işten ayrılma anına kadarki süreçte işçi ile ilgili olan tüm bilgi ve belgelerin yer aldığı bir önemli belgedir. Bu dosyanın mevzuata uygun olarak düzenlenmesi işverenlerin işini kolaylaştıracak, gerek idari makamlarda gerekse de adli makamlarda işverenler lehine önemli bir rol oynayacaktır.
  7. İş sağlığı ve güvenliği konularında ister az tehlikeli ister tehlikeli isterse de çok tehlikeli bir işyeri olsun işverenler iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına azami ölçüde uymalıdır. İşçinin iş kazası sonucu meslekte kazanma gücünün en az %10’unu yitirmesi veya ölmesi durumunda işverenlere telafisi imkânsız sonuçlar ortaya çıkarabilir.
  8. İşverenler özellikle iş sözleşmelerini sıradan değil işyerlerine uygun bir şekilde mevzuat dâhilinde düzenlemelidirler. İş sözleşmelerinde rekabet yasağı, sır saklama, cezai şart, ücretlerin gizliliği gibi hususlara yer vermelidir.
  9. Ücret hesap pusulalarında özellikle fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücretine yer verilmelidir. İlgili ayda bu ücret unsurları varsa ücret tutarları yazılmalı, yoksa da karşılarında sıfır olarak yazılmalıdır. Ücret hesap pusulalarının işçiye verilmesinde imzalarının alınmasının zorunlu olmamasına rağmen ileride söz konusu ücretlerin ödenmediğinin iddia edilmesi durumunu göz önünde bulundurarak “bu pusulada yer alan tüm ödeme kalemlerini kabul ediyorum, itirazım yoktur, banka hesabıma aynen yansıtılmıştır” şeklinde el yazısı ile ibare alınmalıdır veya matbu olarak yazıldığında “okudum ve itirazım yoktur” şeklinde bir el yazısı ile imzasının alınması uygun olacaktır.
  10. İşverenlerin hangi ödemelerin prime tabi, hangi ödemelerin prime tabi değil; kıdem tazminatı hesabına tabi, kıdem tazminatı hesabına tabi değil, ihbar tazminatı hesabına tabi, ihbar tazminatı hesabına tabi değil hususlarını iyi irdelemelidir. Aksi halde, eksik prim halinde idari para cezası, primlerin tahsili; fazla kıdem ve ihbar tazminatı gibi durumlarla karşılaşma ihtimali yüksek olacaktır.

Prozon Bordro ve Özlük Yazılımı

Proventus’un teknoloji şirketi olan Prozon’un geliştirdiği Bordo ve Özlük Yazılımı yayında!
Bordro süreçlerinizi devrim niteliğinde değiştirmek üzere tasarlandı…

Duyuru listesine üye ol!

Proventus Sirküler ile sosyal güvenlik mevzuatı ile vergi mevzuatına ilişkin tüm değişikliklerden haberdar olun.

Invalid email address
Proventus Danışmanlık Limited Şirketi, e-posta adresinizi üçüncü kişi ya da kuruluşlar ile paylaşmayacağını ve amacı dışında kullanmayacağını taahhüt eder.