Mahmut Akman
İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı
2 Eylül 2024
Sirküler No: 1097
2024/12 Sayılı SGK Alacaklarının Genelgesinin Detayları
SGK alacakları ile diğer kanunlarla takip ve tahsil yetkisi SGK’ ya verilen alacakların 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsiline ilişkin iş ve işlemler 14.08.2024 tarihli 2024/12 sayılı Genelge’de birleştirilerek tekrar belirlenmiştir.
- Tebliğ borçlulara, bunların kanuni temsilcilerine, umumi vekillerine yapılır. Tüzel kişilere yapılacak tebliğ, bunların başkanlarına, müdürlerine veya kanuni temsilcilerine; cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde ise bunları idare edenlere veya temsilcilerine yapılır. Tüzel kişilerin birden fazla müdür veya temsilcisi varsa tebliğin bunlardan birine yapılması yeterlidir.
- 6183 sayılı Kanunun 8’inci maddesine göre, aksine bir hüküm bulunmadığı sürece Kanunda yazılı sürelerin hesaplanmasında ve tebliğlerin yapılmasında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uygulanır.
- 6183 sayılı Kanunun 10’uncu maddesine göre teminat kabul edilir.
- Üçüncü şahıslar tarafından haczedilen mallar paraya çevrilmeden önce o mal üzerine SGK alacağı için de haciz uygulandığında, satış bedelinin alacaklılar arasında garameten taksim edilmesi gerekmektedir.
- 6183 sayılı Kanunun 24 ila 31’inci maddelerinde, alacağın tahsili için tüm girişimlerin sonuçsuz kalması ve malının bulunamaması nedeniyle borçlunun bazı tasarruf ve işlemleri için iptal davası açılır.
- 5510 sayılı Kanunun 88’inci maddesinde, SGK’nın süresi içinde ödenmeyen prim ve diğer
- alacaklarının tahsilinde 6183 sayılı Kanunun 51 inci, 102 nci ve 106 ncı maddeleri hariç, diğer maddeleri uygulanır.
- Mahsup işlemi; (Mahsup edilecek borç aslı veya ferileri tutarı) x (Mahsubu yapılacak tutar) / Toplam borç tutarı formülüne göre yapılır.
- 6183 sayılı Kanunun 54’üncü maddesine göre, süresinde ödenmeyen SGK alacakları cebren tahsil edilir. Cebren tahsil işlemleri; 1) Teminat gösterilmişse teminatın paraya çevrilmesi veya kefilin takibi, 2) Borçlunun borcuna yetecek miktardaki mallarının haczedilerek paraya çevrilmesi, 3) Gerekli şartlar bulunduğu takdirde borçlunun iflasının istenmesi şekillerinden herhangi birinin uygulanması suretiyle yapılır.
- 6183 sayılı Kanunun 84’üncü maddesi uyarınca, borçlu veya üçüncü şahıs elinde haczedilen borçluya ait menkul malların haczedildikleri tarihin 3. gününden itibaren 3 ay içinde satış
işlemlerine başlanılması gerekir. 6183 sayılı Kanunun gayrimenkul satışına ilişkin maddelerinde, satış işlemlerine hangi süre içinde başlanılacağına ilişkin bir hüküm bulunmamakla birlikte SGK alacağının bir an önce tahsilinin sağlanması bakımından icra takibine konu borcun ödenmemesi hâlinde, gayrimenkul malların haczedildiği tarihten itibaren 3 ay içinde satış işlemlerine başlanılır.
- 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre yürütülen icra takibine rağmen SGK alacağı tahsil edilemediği takdirde, SGK alacağının tahsilini temin için devreye İcra ve İflas Dairesi girmekte, 2004 sayılı Kanun hükümlerine göre SGK borçlusunun mallarının tasfiyesi iflas masası oluşturulmak suretiyle yürütülür.
- SGK prim ve diğer alacakları; mahkeme kararı sonucunda doğmuş ise mahkeme kararının
- kesinleşme tarihinden, SGK denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitlerden doğmuş ise rapor tarihinden, kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatı gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden doğmuş ise bu soruşturma, denetim ve inceleme sonuçlarının SGK’ ya intikal ettiği tarihten veya bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulmuş kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden doğmuş ise bilgi ve belgenin SGK’ ya intikal ettiği tarihten itibaren zamanaşımı 10 yıl olarak uygulanır.
Prozon Bordro ve Özlük Yazılımı
Proventus’un teknoloji şirketi olan Prozon’un geliştirdiği Bordo ve Özlük Yazılımı yayında!
Bordro süreçlerinizi devrim niteliğinde değiştirmek üzere tasarlandı…