Mahmut Akman
İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı
2 Şubat 2025
Sirküler No: 1186
Özel Hastaneler Yönetmeliğinin SGK Mevzuatı Açısından Düzenlemeleri
27/3/2002 tarihli ve 24708 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği yürürlükten kaldırılarak 30/1/2025 tarihli ve 32798 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği yürürlüğe konulmuştur.
Bu Yönetmeliğin SGK mevzuatı açısından getirmiş olduğu düzenlemeleri bu sirkülerimizde işleyeceğiz.
– Özel hastaneler Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1’deki asgari personel standardını sağlamak zorundadır. Bu düzenleme özellikle asgari işçilik hesabında dikkate alınmaktadır.
– Sağlık personeli özel hastane kadrosunda sözleşme ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak EKİP=Entegre Kurumsal İşlem Platformu üzerinden personel çalışma belgesi düzenlenerek çalışır.
– Özel hastanelerde çalışan tabip dışı sağlık personeli, en fazla bir özel sağlık kuruluşunda daha çalışabilir. Bu durumda, en fazla iki yerde 4a kapsamında sigortalı olacak, her iki yerde de 4a sigortalılık bildirimi yapılacaktır.
– 60 yaşını dolduran tabipler ile engellilik oranı en az yüzde 60 olan tabipler, kadrolu çalışma ve boş kadro şartı aranmaksızın iki özel sağlık kuruluşunda çalışabilir. Bu durumda, bu nitelikteki tabipler emekli değil iseler her iki sağlık kuruluşunda da 4a kapsamıdan sigortalı olacak, her iki yerde de 4a sigortalılık bildirimi yapılacaktır.
– Özel hastanelerde, adlarına personel çalışma belgesi düzenlenmeyen sağlık personeli, uzmanlık belgesi olmayanlar uzman olarak ve kanunen mesleğini icra yetkisi bulunmayan tabipler çalıştırılamaz. Bu düzenlemede belgesi olmayanların çalıştırılamayacağı kesin hüküm altına alınmasına rağmen aksi durumunda çalıştırılmaları halinde SGK mevzuatı açısından fiilen çalıştıkları anlaşılmışsa 4a sigortalılık bildirimi geçerli olacaktır.
– Özel hastaneler ruhsatlandırıldıkları tarihten itibaren en geç 3 yıl içinde Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsünden (TÜSKA) akreditasyon belgesi almak zorundadır. Akreditasyon belgesi alamayan hastanelerde, hastaların görebileceği şekilde “Bu hastanenin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur” ibareli Yönetmelik ekindeki Ek-14’te belirlenen standartlara uygun bilgilendirme tabelası asılmak zorundadır. Sağlık Bakanlığınca bu hastaneler her yıl ocak ayında Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilir.
– Muayenehanesi bulunan tabipler, hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumundan talep edilmemek kaydıyla, muayenehanesine müracaat eden hastalarının tedavisini sözleşme yapmak suretiyle ilgili branşta ruhsatı bulunan özel hastanelerde yapabilir.
Prozon Bordro ve Özlük Yazılımı
Proventus’un teknoloji şirketi olan Prozon’un geliştirdiği Bordo ve Özlük Yazılımı yayında!
Bordro süreçlerinizi devrim niteliğinde değiştirmek üzere tasarlandı…