Mahmut Akman
İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı
13 Kasım 2023
Sirküler No: 912
4857 sayılı Kanunun Ek 2’nci maddesine göre;
- İşçinin evlenmesi halinde 3 gün ücretli izin verilir.
- İşçinin evlat edinmesi halinde 3 gün ücretli izin verilir.
- İşçinin ana veya babasının ölümü hâlinde 3 gün ücretli izin verilir.
- İşçinin eşinin ölümü hâlinde 3 gün ücretli izin verilir.
- İşçinin kardeşinin ölümü hâlinde 3 gün ücretli izin verilir.
- İşçinin çocuğunun ölümü hâlinde 3 gün ücretli izin verilir.
- İşçinin eşinin doğum yapması hâlinde 5 gün ücretli izin verilir.
- İşçinin en az %70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, 1 yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde 10 güne kadar ücretli izin verilir.
Yukarıda sayılan mazeret izinleri dışındaki mazeret izinleri için işverenler, işçisine ücret ödemek zorunda değildirler. Sözleşmelerinde mazeret izinleri için ücret ödenmesi düzenlemesi varsa ödenir, yoksa genel olarak ödenmez.
4857 sayılı Kanunun Ek 2’nci maddesinde; işçiye işveren tarafından maddede belirtilen mazeretleri nedeniyle 3 ile 5 gün arasında değişen sürelerde ÜCRETLİ İZİN VERİLİR. Bu düzenleme NİSBİ EMREDİCİ BİR HÜKÜM olup, işçi lehine iş veya toplu iş sözleşmeleriyle artırılabilir. Ancak, işveren tarafından söz konusu izinlerin artırılması halinde yıllık ücretli izinden ayrı olarak mazeret izninin ücretli olup olmayacağı tamamıyla işverenin takdirindedir. İşveren isterse bu izni ücretli yapabilir isterse de ücretsiz yapabilir.